Review “Softwheel”

Het wiel opnieuw uitgevonden

softwheel hoepelIn maart 2018 schreef ik een review over de Adventus, een aankoppelbaar rolstoelwiel. Aan deze review was een actie gekoppeld bij Mobility Products. Zij kregen zoveel aanvragen voor het wiel dat de actie beslist succesvol te noemen was. Daarom kreeg ik eind vorig jaar een mailtje met de vraag of ik nog een product wilde uitproberen en reviewen. Het ging om het Softwheel, een wiel dat op oneffen terrein schokken opvangt, zodat je lichaam dat niet hoeft te doen. Daar hoefde ik niet lang over na te denken, kom maar door met je wielen!

Softwheel is ontwikkeld omdat een reguliere handbewogen rolstoel geen vering heeft

In november 2018 kwam Lidija van Mobility Products om de wielen te plaatsen. Na wat kleine probleempjes (de assen waren niet lang genoeg voor mijn wielen en de velgen tikten mijn spatborden aan) had ik uiteindelijk eind november de wielen goed onder mijn stoel. Voor ik inga op mijn eigen ervaringen even wat achtergrondinformatie over het Softwheel. Softwheel is ontwikkeld omdat een reguliere handbewogen rolstoel geen vering heeft en vooral op oneffen terrein is het dan aan je lichaam om de schokken te verwerken. Oude binnensteden met klinkers en kinderkopjes, asfaltwegen met grint aan het oppervlak (waarom maken ze dat überhaupt?) en paden en wegen in de natuur zijn verschrikkelijk als je rugklachten hebt en in rolstoel zit. Dit ontdekte een Israëlische boer, Gilad Wolf, nadat hij na een ongeluk in een rolstoel kwam.  Hij ging met Rad-BioMed Technology Accelerator uit Tel Aviv aan de slag om vering voor een rolstoel te ontwikkelen. Toen na lang proberen geen bevredigend resultaat was geboekt besloten ze zich niet langer te focussen op de stoel, maar op de wielen. Of, zoals ze het zelf zeggen: ze hebben het wiel opnieuw uitgevonden. “De Softwheels zijn rolstoelwielen die voorzien zijn van drie schokbrekers. Deze schokbrekers vangen en absorberen de schokken en trillingen op.  De Softwheels zijn leverbaar in de maten 24″ en 25″ en zijn standaard voorzien van een aluminium velg en grijphoepel. De wielen zijn eenvoudig te monteren op de meeste rolstoelen en door middel van een quick release as eenvoudig afneembaar. De juiste versie Softwheels worden gekozen op basis van het gebruikersgewicht zodat de schokdemping naadloos aansluit op de gebruiker en resulteert in optimaal rijcomfort.” Aldus de website van Mobility Products.

Het resultaat was een heerlijke ontspannen en gelijkmatige rit

Het verschil met gewone wielen is groot. Allereerst zijn ze ongelooflijk cool. Ik vind het fijn om een hulpmiddel te hebben dat er niet alleen niet suf uitziet, maar dat zelfs supercool oogt. Door mensen zonder een beperking wordt vaak naar ons gekeken alsof we zielig zijn. Geavanceerde hulpmiddelen helpen, hoe raar dat ook klinkt.

De Softwheels gedragen zich echt anders op oneffen wegen en paden. Wanneer de ondergrond egaal is merk je eigenlijk geen verschil met je regulieren wielen. En dat is precies de bedoeling. Wanneer je gewoon zelf hoepelt heb je zeker profijt van je Softwheels, maar je hebt nog wel gewoon je harde voorwieltjes waar de schokken en trillingen doorheen gaan. Ik merkte daarom meer verschil toen ik de Adventus voor de rolstoel had: deze heeft een luchtwiel en tilt de harde voorwielen op. Het resultaat was een heerlijk ontspannen en gelijkmatige rit. Vooral mijn kwetsbare onderrug was de Softwheels en Mobility Products heel erg dankbaar.

Softwheels zijn ook heel erg prettig in combinatie met de handbike. Omdat je harder gaat en in een rit meer verschillende soorten ondergrond tegenkomt is normaal gesproken de impact op je lijf groot. Ik vind vooral eerdergenoemd asfalt met kleine korreltjes grind heel vervelend. Het geeft een bepaalde “kriebel” in mijn ruggengraat die al snel pijnlijk en heel onaangenaam wordt. Met de Sofwheels had ik daar totaal geen last meer van. Ook klinkerwegen zijn niet prettig als je hard gaat: ik had altijd het gevoel dat ik uit mijn stoel stuiterde en met een instabiele onderrug is dat niet fijn. Handbiken over klinkers met Softwheels is ongekend aangenaam vergeleken met wat ik gewend was. De wielen vangen alle schokken op, in plaats van mijn lijf. Wat een heerlijkheid!

De wielen zijn heel stevig en degelijk. Tijdens een weekendje Antwerpen kwam ik met de rolstoel vast te zitten in de trambaan (lang verhaal, het liep goed af). Met normale wielen had ik zeker een slag in het wiel gehad. De Softwheels waren niet eens een klein beetje onder de indruk.

Tenslotte was ook mijn man heel blij met de softwheels. Soms laat ik me duwen in de rolstoel in plaats van dat ik zelf hoepel, en ook voor de duwer maakt het een wereld van verschil. De schokken worden met reguliere wielen niet alleen door mijn lijf opgevangen, maar ook in de handen en polsen van de duwer. Dat is helemaal over met Softwheels. Het verschil is al heel groot als ik de Adventus niet gebruik, maar met Adventus voelt een klinkerweg zelfs als een glad aanrechtblad, aldus de man.

Is het dan allemaal alleen maar positief? Nou, er zijn een paar puntjes die ook besproken moeten worden. Allereerst hangt er aan de wielen een aardig prijskaartje. Niet onredelijk voor wat je krijgt en hoe geavanceerd de wielen zijn, maar het is gewoon wel een boel geld.

Vervolgens vond ik de hoepels die erbij geleverd worden heel vervelend. Het zijn gewone ronde standaardhoepels en ik was gewend aan ergonomische hoepels van Surge. Maar daar had Mobility products al snel wat op gevonden: Gekko maakt hoepels die passen en qua vorm en uitvoering veel lijken op de Surge hoepels. Eigenlijk zijn ze zelfs nog net wat fijner, omdat ze driehoekig zijn en daardoor nog beter in de hand liggen. Deze hoepels kunnen eenvoudig op de wielen worden gemonteerd.

De wielen worden aangepast op je lichaamsgewicht. Je kunt je voorstellen dat een zwaarder persoon een grotere impact heeft op de schokbrekers dan een lichter persoon. Volgens Lidija van Mobility Products vinden sommige mensen het gevoel in de wielen niet prettig omdat het erg veert. Ik voel dat veren niet zo, misschien dat mensen die zwaarder zijn een andere ervaring hebben dan ik. Maar gelukkig kun je de wielen ook kosteloos uitproberen en kijken of mijn positieve ervaring ook voor jou geldt.

Tenslotte blijven de wielen, als ik hard ga met de handbike tegen mijn spatbord aan tikken. Dit gebeurt vooral als ik op een weg rijd die afloopt richting de berm, waardoor ik overhel naar een kant. Ook in een bocht heb ik dezelfde ervaring. Wanneer rechtuit bike merk ik er niks van. Ik denk dat het wel op te lossen gaat zijn met kortere schroeven aan mijn spatborden, maar het is echt wel even zoeken voor het perfect is.

 

 

De voordelen:

 • De wielen zijn heel mooi!
 • Ze breken alle schokken op oneffen terrein
 • De wielen zijn stevig, je hebt minder snel een slag in je wiel dan met reguliere wielen
 • Het maakt het duwen van een rolstoel over oneffen terrein veel aangenamer

Aandachtspunten:

 • De wielen zijn niet goedkoop
 • Het veren kan soms als vervelend worden ervaren
 • De wielen kunnen bij sommige mensen tegen de spatborden tikken
 • Je rolstoel wordt zwaarder omdat de wielen zwaarder zijn dan reguliere wielen

De Softwheels zijn er in verschillende uitvoeringen:

De 2.5 kan niet in combinatie met een handbike gebruikt worden, in verband met de snelheid. De 3.0 is er in 2 uitvoeringen, de standaard en de carbon versie. De carbon versie is lichter dan de standaard versie.

AANBIEDING!!

 • Een set standaard Softwheels 3.0 van €2175,- voor €1495,-
 • Een set Carbon Softwheels 3.0 van €3335,- voor €1795,-

Standaard in de maten 24”en 25”, tegen meerprijs is 26” mogelijk, Carbon alleen in 24”

 • Een set 2.5 Softwheels  van € 2006,- voor €795,- in de maten 24” en 25”

Alles inclusief aluminium hoepels en 9% BTW

In overleg met Mobility Products zijn andere hoepels tegen een meerprijs mogelijk

 

Deze actie is geldig zolang de voorraad strekt.

 

Bron: https://www.mobilityproducts.nl/geveerde-wielen/softwheel/

 

 

 

Auteur: XandraKoster

Onbevreesd met een vleugje feminisme. Leven met een beperking in een wereld waar normaal de norm is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s